Månadens medlem berättar

Dela

Tillåt oss att presentera vår första månadens medlem, som var med och startade klubben, Catarina Ask!

Hej på er!Jag heter Catarina Ask och är 55 år. Jag är gift med Jan-Iver Ask och vi har två vuxna flickor på 30 och 26 år samt ett barnbarn Hailey på 9 år. Jag är född i Kalix där min familj var med och startade Kalix skidklubb som jag tävlade för upp till 23 års ålder. 1989 flyttade jag till Boden och hade då med mig en korthårig Vorster hane som jag hade köpt 1988. Jag var med att starta upp Bodens draghundsklubb tillsammans med min man och en kompis till oss efter att tävlat några år i Bodens BHK och Piteå BHK.
Visionen för Bodens draghundslubb var en draghundsklubb där alla var välkomna. De som ville ha kul med sin hund och prova på drag och tävla i draghund om man ville det. Hundarna i klubben var korthårig Vorsteh, Schäfer, Risensnaus, Dobermann, Cockerspaniel med mera.Eftersom jag har tävlat i längdskidor och dessutom gått tre år i Älvsbyn på Piteådalens folkhögskola med inriktning på längdåkning blev jag ungdomstränare i Bodens draghundklubb.

Eftersom skidåkningen är skate var teknikträningen och balansen oerhört viktig för ungdomarna. Utbildade mig till steg tre tränare för längdåkning för att bli en bättre tränare. Vi började med ungdomsträningar en gång i veckan och successivt blev det mer och mer ungdomar i klubben. Vi ordnade olika träningsläger för ungdomarna i klubben både på barmark och snö. När Ida och Amanda blev äldre, ville de också börja tävla i draghund. Min syster som också har tävlat för Kalix skidklubb i sin ungdom, hade jag lockat att börja tävla i draghund. Jag hade då en korthårig Vorsteh tik och Åsa sambo hade en fin hane, så vi parade hundarna och fick 8 valpar som föddes 2005. Vi behöll tre hanvalpar och 4 valpar köpte föräldrarna i klubben till sina ungdomar 1 valp såldes till Sundsvall.

Vi har haft i stort sett 4 stycken korthårig Vorsteh hanar i familjen så länge flickorna ville tävla. Vi hade en hund var och en reserv. När våran egen parning blev tävlingsklara har jag varit i draghundslandslaget med min hund Glimmer. Äldsta dottern var med i juniorlandslaget med sin hund Jadeit. Yngsta dottern och hennes hund Rubin var för ung för landslagsuppdrag. Men hon vann Sverigecupen för yngre juniorer. Alla hundarna i parningen blev bra draghundar. Bodens draghundklubb hade en bredd på ungdomssidan och även seniorsidan.

Jag och min syster startade en tradition i slutet på 1990 talet, att vi tävlade i draghund på julaftonsmorgonen för att få lugna och nöjda hundar och åkare. Jan-Iver döpte tävlingen till tomtedraget. I början var det jag, våra barn Ida, Amanda min bror Viktor, Åsa och hennes sambo Johan som deltog i tomtedraget. Jan-Iver fick ta tid. Sedan spred sig våran familjetradition tomtedraget till Bodens draghundsklubben och senare öppnades tomtedraget för alla som ville delta och Bodens draghundsklubb stod då som arrangör.

Jag har deltagit på EM och VM i draghund och har många SM medaljer guld, silver och brons. På SM tävlingar hade klubben stora framgångar både på juniorsidan och seniorsidan, särskilt på damsidan. Klubben hade också framgång i stafetter. Då tävlade seniorerna uppdelat i en dam och herrklass, medan juniorerna var blandade. Min största framgång är Draghunds VM i Holmenkollen 2011 där jag kom 5:a och bästa Svenska på combined. Det året hade längd VM gått en månad tidigare i Holmenkollen och att få tävla på samma banor som längd VM var stort. Combined banan var 4 X 3.5 km. Jag fick åka 4 gånger i Hellnerbacken som fick det namnet pga. i den backen rycket Marcus Hellner ifrån Petter Northug och vann sprint VM i Holmenkollen. Äldsta dottern Ida deltog i juniorlandslaget och kom 6:a på combined. Familjen har delat samma intresse för draghund, vi tjejer har tävlat och min man har servat och startade oss på draghundstävlingarna. Jag tycker om att vara tränare och mina bästa tips när man ska börja med draghund är att lära sig skatetekniken som innehåller 5 olika växlar. Börja också med balansövningar för det går fort i draghundspåret och ha roligt med eran hund/hundar.

Jag har haft många korthårig Vorsteh genom mina år i draghundspåret. Den hund jag minns bäst är Glimmer han tog draghunds tävlingarna till en ny nivå för mig. Glimmer bidrog till mina framgångar i draghundslandslaget och mina SM medaljer. Jag har tävlat i draghund från 1990-2021. Aktivt fram till 2014 sedan sporadiskt fram till 2021. Jag har ett mål kvar i draghundspåret det är att åka draghunds SM i veteranklassen D55. Har i dagsläget ingen hund, vet inte om vi ska inskaffa en ny. Men jag kommer att fortsätta att träna och åka längd skidor. Resan jag varit med om, att starta Bodens draghundsklubb se den utvecklas till Sveriges bästa ungdomsklubb under några år är fantastiskt. Nu ser jag att draghundsklubben är på gång igen med växande medlemsantal och draghundar.

Det finns en film på Youtube från NRK´s sändning på bästa sändningstid